היום – ברור לנו שרחיצת ידיים עשויה להציל אותנו, 
על רחיצת ידיים מדובר בהרבה תרבויות ודתות, למרות זאת לא הפכה לשגרה, גם לא בתחום הרפואה.
הקשר המודרני בין רחיצת ידיים ובריאות נעשה לראשונה לפני פחות מ-200 שנה.
עד למחצית הראשונה של המאה ה-19 התפיסה הרווחת הייתה שמחלות נישאות ומועברות על ידי ריחות רעים.
ואז, במאה ה-19 רופא הונגרי בשם איגנז סמלוויס שעבר בבי”ח בווינה, העלה את הנושא לחשיבותו, והוא ידוע כ“אבי רחיצת הידיים”:
ב-1846 מצא שבבי”ח בו עבד, הרבה יולדות פיתחו זיהום וחום ונפטרו, הוא בדק ומצא שרופאים שעשו נתיחות של גופות לאחר המוות, טיפלו ביולדות ממש בסמוך לאחר נתיחת-גופות.
במקביל נוכח שבבי”ח אחר, שנוהל על ידי נזירות שלא ניתחו גופות, תמותת-יולדות נדירה ביותר.
מכאן הסיק שיש קשר, והינחה רופאים מנתחים לרחוץ את ידיהם עם כלורין, בין נתיחת-גופות לטיפול ביולדות. בעקבות רחיצת-הידיים ירדו מקרי התמותה.
הרופאים המנתחים לא אהבו את הרעיון שהם שהיו מעורבים כגורמים לתמותת-יולדות, התנגדו,
ורחיצת-הידיים שסמלוויס קידם, לא הפכה לשגרת-חובה.
בניסיון להוכיח את הקשר, סמלוויס הדביק את עצמו בזיהום מגופת-יולדת, כתוצאה מכך חלה ומת תוך ימים ספורים.
היום מוקירים את זכרו: בבודפשט יש אוניברסיטה על שמו, ופסל לזכרו.
הסיפור במלואו יצא בעברית בספר “זעקת האימהות“.
ורק ב-1980 בארה”ב, בעקבות גלי מחלות זיהומיות ממזון נגוע, המרכז לבקרת ומניעת מחלות זיהה את החשיבות שברחיצת-ידיים במניעת-הדבקויות וזיהומים.
סרטון שממחיש היטב מסלול הידבקות שגרתי >>
אבותינו ידעו זאת, הנה מסספר שמות ל’ כ”א:
“וְרָחֲצוּ יְדֵיהֶם וְרַגְלֵיהֶם וְלֹא יָמֻתוּ וְהָיְתָה לָהֶם חָק עוֹלָם לוֹ וּלְזַרְעוֹ לְדֹרֹתָם.”
מקורות:
לקריאה על איגנז זמלווייס “אבי רחיצת הידיים” >>
לקריאה על פלורנס נייטינגיל “מייסדת מקצוע הסיעוד” >>
השותפות הבינ”ל לרחיצת ידיים >>
=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=
היסטוריה קצרה של רחיצת ידיים
יתרונות הבריאותיים של רחיצת ידיים
כמה חשוב למה ולמתי לרחוץ ידיים
על רחיצת ידיים ובריאות – מבוא
- ניקוי ידיים לאחר מגע עם מקורות זיהום הוא אחת הדרכים היעילות להפחתת העברת מחלות ויצירת בריאות טובה.
- גם אם הידיים “נראות נקיות” — הן עלולות להכיל חיידקים, וירוסים וחומרים מזיקים שיכולים להיכנס לגוף דרך הפה, האף או העיניים.
היסטוריה קצרה של רחיצת ידיים
- בתקופות עברו, בתקופת לידת ילדים ובבתי־חולים, נרשמו שיעורי תמותה גבוהים — עד שקשרו בין היגיינת ידיים יסודית להפחתת המקרים.
- לאחר שהחלו לרחוץ ידיים עם סבון וחומרים מחטאים לפני טיפול רפואי — נצפתה ירידה משמעותית במקרי זיהומים ותמותה.
יתרונות הבריאותיים של רחיצת ידיים
- רחיצת ידיים עם סבון ומים יכולה להפחית את הסיכון למחלות זיהומיות בדרכי העיכול ובמערכת הנשימה.
- ההרגל עוזר להפחית העברת חיידקים ונגיפים בין בני-אדם, משטחים ומזון, וכך מוריד הסיכון להידבקויות ולהדבקה הדדית.
- בטווח הרחוק — שמירה על היגיינת ידיים תורמת לבריאות הכללית, להפחתת אשפוזים ומחלות חוזרות, ולשיפור איכות החיים.
כמה חשוב למה ולמתי לרחוץ ידיים
- יש לרחוץ ידיים לאחר שימוש בשירותים, לפני הכנת או אכילת מזון, אחרי שהייה במקומות ציבוריים, אחרי שיעול או התעטשות, ולאחר מגע עם משטחים או בעלי חיים.
- רחיצה יסודית כוללת סבון, שפשוף של כל שטח היד (כולל בין האצבעות ותחת הציפורניים), שטיפה במים זורמים וייבוש ידיים היטב.
- הרגל רחיצה קבוע ומודע הוא פשוט — אך חשוב מאוד: הוא מונע הפצת מחלות, שומר על מערכת החיסון ונוח לחיים בטוחים יותר.