
חוש הריח שלנו – חיוני והישרדותי
מלווה אותנו מלידתנו ואילך, בכל רגע, בכל שנייה, ובכל שאיפה.
יש לריח תכונה של ‘מכונת זמן”: הריח מעורר בנו זיכרונות, לפעמים גם זיכרונות של דברים שבכלל שכחנו לגביהם.
חוש הריח מחובר אצלנו לרגשות, ואנחנו מגיבים כך לריחות – מהר מאוד.
סתמי? ניחוח? או סירחון?
ריח יכול להיות סתמי, יכול להיות טוב ואז הוא ניחוח, ויכול להיות גרוע – ואז הוא סירחון…
מי משתמש לנו בחוש הריח?
מסתבר שהרבה מאוד ענפים ובעלי-מקצוע:
מי שמכין אוכל, ביודעין או שלא ביודעין, פועל לנו על החושים, וקודם כל על חוש הריח.
כשחוש הריח מתעורר בתגובה לאוכל – מתחילה הפעילות של מערכת העיכול: מיד מאדי-הריח הראשונים – מופרשים אנזימי-עיכול, שמכינים את הגוף לקבלת האוכל, ולעיכולו.
היזכרו בריח הנפלא שהאף קולט כשאתם עוברים ליד מאפייה או קונדיטוריה, איזה תענוג!
אז מסתבר שסתם כך כשאנחנו הולכים ברחוב – חוש הריח שלנו יכול להעניק לנו חוויה מענגת ביותר.
גם לצורכי שיווק מפעילים לנו את האף, שנריח
רשתות שונות אימצו להן ריחות שמאפיינים אותן, כך שמיד כשנריח את הריח האופייני – נדע שאנחנו בקרבת חנות ששייכת לרשת הספציפית, אם הריח נעים לנו – נגיע לחנות, ואולי גם יתעורר בנו הרצון להישאר בחנות, אולי אפילו לקנות.
כלומר, לא רק המוזיקה החזקה, לא רק המיתוג הצבעוני, אלא גם הריח.
אם ממש התאהבתם בריח של רשת חנויות מסוימת – מסתבר שאפשר לקנות מפיצי-ריח של אותה החנות, לכל המעוניין.
חפשו למשל “מיכל אירוסול – מטהר אוויר בריח ק=.=.=ו” – ותגיעו.
מי שבילדותו היה מגיע מידי פעם לסנדלר – בוודאי זוכר היטב את ‘מכת-הריח’ בכניסה לסנדלריה, וזה לאו דווקא זיכרון של ניחוח טוב. היום, כבר כמעט ואין סנדלרים, התופעה נכחדה.
והריח-הדוחה שהיה בצומת הצ’ק-פוסט בחיפה?
ולהבדיל – אפילו לנמלי-תעופה יש ריח אופייני, שמעורב בו גם הריח של דלק סילוני.
ולגשם הראשון יש ריח רענן, אופייני ואהוב >>
ריח הגויאבה, מחלק את העולם ל’בעד’ ו’נגד’
והלחם! אוי הריח של הלחם הטרי !

עד כדי כך מגיעים הדברים שיש המייעצים למי שרוצה למכור את דירתו:
הקפידו לאפות בה עוגת-תפוחים!
כי מסתבר שהריח הזה יגשים לקונה הפוטנציאלי את רצונו להרגיש בבית.
כך שלמרות הפתגם –
‘טעם וריח’ הם כן נושאים שנויים במחלוקת, וריח אגרסיבי לא תמיד ‘נבלע’ לנו טוב.
חשוב לזכור שבעולם החי יש חיות שמפיצות ריח כדי לטשטש את היותן במקום, כחלק ממנגנון ההגנה שלהן.
כך שלא בטוח שאסטרטגית-הריח תמיד מוצלחת.
אם אם אתם סובלים מאף סתום או נוזל, ואתם מרגישים שחוש הריח שלכם אינו כשהיה – יתכן שבהדרגה הנשימה שלכם השתבשה,
ואת זה ניתן לתקן בקלות על ידי הסדרת הנשימה, כפי שאני מלמדת בסדנאות נשימה בריאה® שיטת בוטייקו.
לפרטים נוספים צרו קשר >>
או דברו איתי ב-052-5925318

מקורות:
שיווק לחוש הריח >>
התמנון מפיץ ריח לטשטוש עקבותיו >>
הבואש מפיץ ריח כדי שנתרחק ממנו >>
ריח עוגת תפוחים למכירת דירה >>
התתרנית שחזרה להריח דווקא אחרי שנדבקה בקורונה >>
=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=
החיים עם חוש ריח לעומת החיים בלעדיו
איך הנשימה משפיעה על היכולת להריח?
שאלות נפוצות
למה חוש הריח הוא קריטי להישרדות ואיכות חיים?
- מנגנון אזהרה מיידי: חוש הריח הוא “מערכת ההתראה” הראשונית של הגוף. הוא מזהה סכנות כמו עשן, דליפת גז או מזון מקולקל עוד לפני שאנחנו רואים אותם, ומפעיל אינסטינקט של התרחקות.
- השער לרגשות ולזיכרון: עצב הריח מחובר ישירות למערכת הלימבית במוח (מרכז הרגש). לכן, ריח מסוים יכול לעורר מיידית זיכרון ילדות עמוק או לשנות את מצב הרוח לטובה (או לרעה).
- תקשורת כימית: ריח משחק תפקיד סמוי אך חשוב במשיכה בין אישית, בחיבור בין אם לתינוק (עוד לפני זיהוי הפנים) ובזיהוי הסביבה.
החיים עם חוש ריח לעומת החיים בלעדיו
[Image of olfactory system anatomy]
| חוש ריח תקין | תתרנות (אובדן חוש ריח) |
|---|---|
| חווית האכילה: הנאה מ”ארומה” ומורכבות הטעמים. הלשון מרגישה מתוק/מלוח, אך האף נותן את הטעם האמיתי (תות, וניל, קפה). | חווית האכילה: האוכל מרגיש “שטוח” ותפל. אנשים נוטים לפצות על כך בשימוש מוגזם במלח וסוכר, או מאבדים עניין באוכל. |
| בטיחות: זיהוי ריח שרוף או גז מאפשר תגובה מהירה ומצילת חיים. | בטיחות: תלות מוחלטת בגלאים חיצוניים או באנשים אחרים לזיהוי סכנות בסביבה הביתית. |
| מצב רוח: חיבור לסביבה ולטבע (ריח גשם, פרחים) התורם לתחושת חיוניות. | מצב רוח: תחושת ניתוק מסוימת (“בועה”), ולעיתים קרובות נטייה לדכדוך או דיכאון קל. |
איך הנשימה משפיעה על היכולת להריח?
- זרימת אוויר ל”גג” האף: קולטני הריח נמצאים בחלק העליון של חלל האף. בנשימה רגועה ועדינה, אוויר מגיע לשם ומפעיל אותם. בנשימת פה או גודש, האוויר לא מגיע ליעדו והריח “נעלם”.
- הפחתת דלקתיות: אובדן ריח נרכש נובע לרוב מדלקת כרונית, פוליפים או גודש. הסדרת הנשימה (בשיטת בוטייקו) מפחיתה את הדלקת ומאפשרת לקולטנים לחזור לפעולה.
- שיקום: החדשות הטובות הן שאם העצב לא נהרס לחלוטין, חזרה לנשימת אף תקינה יכולה לשקם את חוש הריח גם אחרי תקופה ארוכה.
שאלות נפוצות על חשיבות הריח
האם חוש הריח יכול לחזור אחרי שנים?
כן. אם הסיבה היא חסימה (פוליפים/גודש) או דלקת כרונית כתוצאה מנשימה לקויה, שינוי הרגלי הנשימה ופתיחת המעברים יכולים להחזיר את הריח גם לאחר שנים רבות.
למה כשאני מצונן אין לאוכל טעם?
כי כ-80% ממה שאנחנו קוראים לו “טעם” הוא בעצם ריח. כשהאף סתום, הארומה של האוכל לא מגיעה לקולטנים, ונשארים רק הטעמים הבסיסיים שקולטת הלשון (מתוק, מלוח, חמוץ, מר).
האם יש קשר בין איבוד ריח למחלות מוח?
מחקרים מראים קשר מסוים בין ירידה בחוש הריח לשלבים מוקדמים של מחלות ניווניות (כמו אלצהיימר/פרקינסון), אך ברוב המקרים היומיומיים, הסיבה היא דלקת מקומית או בעיית נשימה ולא בעיה מוחית.